Alla samlingarAktiehandel
Vad är skillnaden mellan ett Aktie- och fondkonto och ett ISK?
Vad är skillnaden mellan ett Aktie- och fondkonto och ett ISK?
SAVR avatar
Skrivet av SAVR
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Skillnaden mellan ett Aktie- och fondkonto (AF-konto) och ett Investeringssparkonto (ISK) ligger främst i hur de beskattas och deklareras.

Beskattning:

Aktie- och fondkonto (AF-konto):

• Du betalar 30% i reavinstskatt när du säljer värdepapper med vinst.

• Förluster kan kvittas mot vinster, vilket kan minska din totala skatt.

• Utöver vinstskatten betalar du en årlig schablonskatt på 0,12% av värdet på dina fondandelar i början av året.

Investeringssparkonto (ISK):

• Du betalar en årlig schablonskatt baserad på värdet av hela kontot, inte på vinsterna du gör.

• Schablonskatten beräknas som statslåneräntan plus en procentenhet, multiplicerat med kontots värde. Denna summa beskattas sedan med 30%.

• Skatten baseras på hur mycket kapital som finns på kontot och dina insättningar och uttag under året, vilket innebär att skatten kan vara fördelaktig vid hög avkastning.

Exempel på beskattning:

• Du har 100 000 kr i kapital som växer till 108 000 kr under året.

• ISK:

• Schablonskatt: 108 000 x (1,25% x 30%) = 405 kr.

• AF-konto:

• Reavinstskatt: 8 000 x 30% = 2 400 kr.

• ISK är mer fördelaktigt i detta fall.

• Om du bara får 1% avkastning (101 000 kr i slutet av året):

• ISK:

• Schablonskatt: 101 000 x (1,25% x 30%) = 379 kr.

• AF-konto:

• Reavinstskatt: 1 000 x 30% = 300 kr.

• AF-konto är mer fördelaktigt vid låg avkastning.

Deklaration:

Aktie- och fondkonto (AF-konto):

• Du måste deklarera varje enskild försäljning av värdepapper på en bilaga K4 i din deklaration.

• Du ansvarar för att redovisa alla vinster och förluster noggrant.

Investeringssparkonto (ISK):

• Banken eller fondbolaget skickar in alla uppgifter åt dig, vilket gör att du slipper deklarera varje enskild affär.

• Du behöver bara kontrollera att uppgifterna stämmer på din deklaration.

Praktiska fördelar och nackdelar:

Aktie- och fondkonto (AF-konto):

• Fördelar:

• Möjlighet att kvitta förluster mot vinster.

• Passar för investeringar med låg avkastning, såsom räntefonder.

• Kan användas oavsett var du bor och betalar skatt.

• Nackdelar:

• Mer arbete med deklaration.

• Högre skatt vid hög avkastning.

Investeringssparkonto (ISK):

• Fördelar:

• Enkel deklaration eftersom banken sköter rapporteringen.

• Lägre skatt vid hög avkastning.

• Flexibilitet att köpa och sälja värdepapper utan att tänka på deklaration av varje affär.

• Nackdelar:

• Inte lämpligt om du bor och betalar skatt utomlands.

• Mindre fördelaktigt vid låg eller negativ avkastning.

Sammanfattningsvis, ISK är oftast fördelaktigare vid hög avkastning och ger enklare deklaration, medan AF-konto kan vara bättre vid låg avkastning och om du vill dra av förluster mot vinster.