Alla samlingar
Fondhandel
Börsen går ner och mitt sparande minskar i värde, vad ska jag göra?
Börsen går ner och mitt sparande minskar i värde, vad ska jag göra?
SAVR avatar
Skrivet av SAVR
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Det är naturligt att man känner en oro för sitt sparande när man ser det minska i värde. Kanske eldas det på av domedagsrubriker i nyheterna. Just därför har många historiskt gått miste om den långsiktiga värdeökning man kunnat få i en fond. Forskningen har samtidigt visat att det är väldigt svårt att försöka pricka börsens toppar och dalar. Därför har det största misstaget man kunnat göra varit att ta ut sitt sparande istället för att fortsätta spara när börsen gått ner. Tittar man bakåt har de som hållit fast vid sin långsiktiga plan alltså varit de som belönats med att pengarna växt mest över tid.

På kort sikt kan börsen alltid gå både upp och ner, vad det blir är väldigt svårt att veta. Däremot har börsen historiskt över en längre tid gjort att pengarna växt betydligt mer än om man till exempel haft dem på ett sparkonto eller i madrassen. En positiv aspekt med månadssparande är just att om man är långsiktig och håller fast vid sin plan så köper man både när det är "billigt" och när det är lite "dyrare", vilket gör att man får ett bra snittpris över tiden. Man kan om man vill alltså välja att se en nedgång på börsen som en möjlighet att köpa till ett lägre pris.

Vi rekommenderar inte att man sparar i aktiefonder om man behöver tillgång till sina pengar på kort sikt. SAVR är främst ett sparande på lång sikt för sina barn, sin pension eller för att uppfylla en framtidsdröm.

----

Historisk avkastning är ingen garanti för hur det kommer bli i framtiden.

Fick du svar på din fråga?