Se även guiden för hur man kan tänka i börsnedgångar:
Börsen går ner och mitt sparande minskar i värde, vad ska jag göra?

---

Vårt generella tips är att man ser långsiktigt på allt sparande i aktie- och blandfonder, gärna på 10 år och uppåt. Historiskt kan man se att värdet enskilda månader och ibland även år kunnat vara minus, medan den svenska börsens utveckling över tid varit över +10% per år. Det vanligaste misstaget man gör med sitt sparande är att aldrig börja, det näst vanligaste är att inte hänga i utan ge upp i förtid.

Om du trots detta ändå bestämt dig för att sluta spara är det givetvis ditt beslut att ta. Du äger själv dina fondandelar och det finns inga begränsningar i hur och när du kan ta ut ditt sparande.

För att avsluta ditt månadssparande och samtidigt ta ut hela sparandet gör du så här:

1. Logga in på ditt konto på savr.com, öppna menyn, tryck på "Inställningar" och välj där "Pausa sparandet" och signera med BankID. Nu kommer inga fler dragningar att göras för det kontot (om du inte själv går in och aktiverar det genom BankID igen). Du kan fortfarande låta det sparande du har ligga kvar och värdet kommer då öka/minska med fondens utveckling över tid.
    OBS! Om du har fler än ett sparande, t ex ett till din pension och ett till ditt barn, och vill pausa alla dragningar behöver du gå in och göra detta för varje enskilt sparande.
  2. Om du också vill ta ut hela sparandet, öppna menyn igen, tryck på "Ta ut pengar", fyll i summan du önskar ta ut eller välj "Ta ut hela sparandet" och signera sedan. Nu säljs först dina fondandelar vilket tar upp till 2-3 bankdagar, sedan genomförs uttaget vilket också det tar upp till 2-3 bankdagar. Dessa hålltider beror på börsen och banksystemen och är tyvärr inget som vi kan påverka (vi hade gärna sett att det gick snabbare).

Viktigt att tänka på:
För att kunna genomföra ett uttag måste dina aktiva insättningar och fondköp vara helt genomförda. Observera även att du måste ha en aktiv bankgirokoppling för att uttaget ska kunna genomföras. Om du t ex genom din bank valt att avsluta denna koppling måste du först lägga till den hos oss igen under "Inställningar" > "Ändra bankkoppling" (det tar sedan ca 2-3 bankdagar). En aktiv bankgirokoppling krävs för att vi säkert ska skicka pengarna till rätt konto med rätt ägare.

Slutligen hoppas vi att vi återser dig i framtiden, och om inte att du hittar ett nytt hem för ditt sparande. Om det funnits något vi kunnat göra bättre för att behålla dig som sparare är vi mycket tacksamma om du hör av dig till oss via chatten eller skickar e-post till kundservice@savr.com.

* Det garanterar inte att det blir så i framtiden.